Se staden med nya ögon

Vill du se ditt Malmö igen – för första gången? Är du ny i staden och vill se den från en av sina allra finaste sidor? Intresserad av Malmös historia och arkitektur? Då passar en båttur för egen elmaskin på kanalen ypperligt.

Tips

Besök vår kanalguide för information om intressanta platser längs med kanalen, samt kanalens historia. I vår digitala kanalkarta finns 100-tals platser utmarkerade.

Det finns 4 km kanal i Malmö så ni kan åka runt hela innerstaden och ut mot hamnen så långt som till Dockan. Det går dock ej att åka ut på havet eller bort till Västra Hamnen.

Då våra båtar går på el är de helt tysta och ni kan njuta av en behaglig upplevelse av både staden såväl som den marina miljön längs vattnet.

En laminerad karta ingår i varje båt. Här finns utmärkt var ni kan göra strandhugg, närmaste toaletter, glasskiosker m.m.

Tävlingsinriktad? Gör turen ännu mer givande med vår Quiz! Då får ni en pärm med svarsformulär och ett 30-tal frågor om Malmös kanaler och dess historia. Vem vet mest? Detta tillval lägger du till när du gör din bokning.

Vetgirig? Boka en livs levande guide till er tur. Vi samarbetar med ett antal certifierade guider som mer än gärna levandegör historien under er tur. Finns som tillval när du gör din bokning.

Det är högertrafik även på kanalen.

Mat & dryck

Det finns många ställen både nära vår brygga såväl som längs kanalen där ni kan proviantera med både mat och dryck att ta med er. Saluhallen med sitt varierade utbud är ett populärt val. Det finns också ett ställe i Gamla Stan som säljer smörrebröd. Eller varför inte lite taccos från Taquerian precis intill?

Spellista

Platser

  • Slottsparken
    är en av huvudanledningarna att Malmö faktiskt kallas för “Parkarnas Stad”. Och det finns inget bättre sätt att uppleva den än från kanalen. När du kommer till Slottsträdgårdens brygga, sväng inte direkt söderut utan kör även rakt fram på sträckan förbi den ikoniska Slottsmöllan – men akta huvudet när du kör under träden. Efter kanotklubben blir kanalen odjup, så vänd vid deras brygga så slipper du gå på grunt.
  • Malmöhus Slott
    är Nordens äldsta bevarade renässansslott. Kör förbi den nordliga sidan för att få en bra bild av slottets fasad, och se hur Citadellskajen förvandlas till ett nytt attraktivt kajstråk. Vad på distans ser ut som klotter på kajstenarna visar sig vara en modern version av ett vikingskepp. Vid karakteristika Fiskehoddorna slutar kanalen och kan du vända för att fortsätta din väg till parken.
  • Varvsbassängen
    går kanske inte att jämföra med parken och slottet i sin skönhet, men här ser man den pågående förvandling från Malmö som industri- och varvsstad till kunskapscentrum allra tydligast. Media Evolution City, hotspot för digital tjänsteutveckling, är granne med Kockums gamla varvområde. Kör förbi de rostiga dörrorna till ubåtsdockan, där ubåtarna byggdes. Se hur staden omfamnar framtiden genom att långsamt byta ut de gamla varvsbyggnader ut mot nya bostads-, universitets- och kontorsbyggnader där framtidens Malmöiter kommer att bo, studera och jobba.

Kolla även in vår kanalguide